TOP food

elag

good food makes good day

Zdrowe odżywianie nie musi znaczyć – nudne odżywianie. Często test tak ,że słowo dieta budzi w nas wewnętrzną trwogę i kojarzy nam się ze spędzeniem morderczych tygodni na waflach ryżowych i wodzie. Nic bardziej mylnego! Okres diety może być bardzo pouczający dla osób interesujących się gastronomią i wyjątkowo smaczny dla tych ,którzy raczej wolą konsumować niźli przyrządzać. Poznajemy nowe smaki, inne rozwiązania i sztuczki, które uczynią nasze danie niespotykanym. Odkrywamy ,że są jeszcze inne przyprawy jak sól i po jakimś czasie doceniamy ich smak. Grunt to otwartość do tego, co nowe :-D

Na tej stronie będę zbierała różne przepisy, za równo moje jak i z innych źródeł, mam nadzieję ,że zainspirują Cię one do samodzielnego eksperymentowania w kuchni ^^ Smacznego :-D

1. 

PRZEPIS NA KURCZAKA Z KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • 1/2  fileta z piersi kurczaka
  • pół marchewki
  • średnia cebula biała
  • 7cm pora
  • dwie pieczarki
  • olej omega-3
  • przyprawy: pieprz ziołowy, sól, bazylia, oregano, zioła prowensalskie, czosnek granulowany, ew. curry
  • kasza jaglana

Przygotowanie:

1. Włóż woreczek kaszy jaglanej do wrzącej osolonej wody i  gotuj wg. instrukcji producenta

2. Marchewkę, jedną pierzarkę, 3cm pora i cebule pokrój na małą kosteczkę

3. Kurczaka pokrój na małe kwadraciki, posyp ziołami ( za wyjątkiem soli!)  i pokrop olejem omega-3. Włóż do miseczki, zakryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na min. 20min.

4. Do garnuszka wlej trochę oleju i wody, wrzuć do tego pokrojone warzywa, przykryj szczelnie i duś przez 7 min, od czasu do czasu mieszając. Możesz dodać trochę soli. Po 7min, odkryj garnuszek i pozwól wodzie wyparować.

5. Pokrój resztę warzyw: 4 cm pora i pieczarkę i dodaj do garnuszka, przemieszaj i odczekaj chwilę aż się podgrzeją. (chodzi o to by por był chrupki a pieczarki dawały świeży aromat)

6. Warzywa wyłóż do miseczki i w tym samym garnuszki- bez mycia- smaż na odrobinie oleju kurczaka, dosłownie 5 min, jeśli nie mniej.

7. Dodaj warzywa i kaszę. Wymieszaj by wszystko się połączyło.

8. I gotowe!

2.

dav

PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Składniki:

  • 1/3 fileta z piersi kurczaka
  • szklanka fasolki szparagowej robionej na parze
  • sałata lodowa
  • dwa średnie pomidory
  • olej omega-3
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, oregano;

Przygotowanie:

  1.  Filet z piersi pokroić w paski i obtoczyć w przyprawach i oleju i wstawić do lodówki na 20 min.
  2.  W tym czasie na parze przygotowujemy fasolkę szparagową.
  3.  Pomidory pokroić w plasterki a sałatę porozrywać.
  4.  Rozłożyć go na folii aluminiowej posmarowanej delikatnie olejem oraz zakryć również od góry folią. Zagiąć rogi folii – mamy stworzyć coś na kształt ,,poduszki” z kawałkami kurczaka w środku, rozłożonymi w równych odstępach. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25min.
  5. Po upieczeniu kurczaka rozłożyć go wraz z resztą składników na talerzu i pokropić sokiem z cytryny.
  6. Smacznego!

3.

dav

PRZEPIS NA OMLET Z WARZYWAMI

Składniki:

  • dwa jajka
  • łyżka kukurydzy
  • pieczarka
  • mała cebula
  • papryka czerwona
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, bazylia;
  • olej omega-3

Przygotowanie:

  1.  Pokrój wszystkie warzywa w małą kostkę a jajka ubij do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Wsyp warzywa do jajek i wymieszaj razem z przyprawami.
  3. Rozgrzej olej na patelni i wylej na nią mieszankę.
  4. Poczekaj aż się zetnie a następnie złóż omlet na pół.
  5. Przewróć po 2min na drugą stronę.
  6. Smacznego!

4.

PRZEPIS NA GRILLOWANE WARZYWA

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cebuli
  • 120g cukinii zielonej
  • 120g cukinii żółtej
  • 1/2 papryki
  • pomidor
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • chudy ser twarogowy
  • SOS: sok z 1/3 grejpfruta (ok. 100ml), kminek rzymski , porwane listki świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Bakłażana, pomidora, cukinie pokrój w plasterki. Cebulę w półpierścienie a paprykę w paski.
  3. Wszystko wymieszaj i wyłóż na blachę.
  4. Dodaj posiekany ząbek czosnku, posyp ziołami wg uznania.
  5. Warzywa włóż do mocno nagrzanego piekarnika.
  6. Gdy zaczną tracić swój kształt, skrop je wcześniej przygotowanym sosem.
  7. Po upieczeniu posyp chudym serem twarogowym.
  8. Dopraw solą i pieprzem wf uznania.

5.

dav

PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM JOGURTOWYM

Składniki:

  • połowa cukinii
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko ( którego nie miałam xD, dodałam więc ciut więcej mąki)
  • pół średniej cebuli
  • łyża oliwy
  • 1/3 łyżki świeżego oregano
  • 1/3 łyżki świeżej bazylii
  • pieprz ziołowy
  • szczypta soli
  • sos: jogurt grecki (którego nie miałam xD), ogórek ( brak), pół ząbka czosnku, 1/4 posiekanej mięty, łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  2. Jajko rozmieszaj w miseczce, dodaj mąkę, cukinię i posiekane zioła
  3. Z masy uformuj placuszki i wyłóż na dobrze nagrzaną patelnię
  4. Smaż z obu stron aż się zarumienią
  5. Wyłóż na ręczniki papierowe
  6. Sos: obranego ogórka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wymieszaj z jogurtem dodaj starty czosnek i parę porwanych listków mięty. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Smacznego!

6.

dav

PRZEPIS NA KROKIETY Z MĄKI RAZOWEJ Z WARZYWAMI

Składniki:

  • Ciasto:
    • 4 łyżki mąki razowej
    • pół łyżki pestek słonecznika i dyni
    • pół szklanki maślanki
    • pół jaja
    • woda gazowana do uzyskania pożądanej konsystencji
    • szczypta soli
  • Farsz:
    • pół czerwonej papryki
    • pół małej cebuli
    • mały pomidor
    • połowa małego bakłażana
    • 2 garście szpinaku
    • 2 łyżki serka wiejskiego
    • 2 łyżki gęstego jogurtu
    • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozmieszaj jajo, dodaj maślankę i przesiej mąkę do miski. Całość dokładnie wymieszaj i dodawaj wody gazowanej by uzyskać pożądaną konsystencję.
  2. Do powstałej masy dodaj słonecznika, dynię i sól.
  3. Smaż naleśniki na patelni na oleju.
  4. Cebulę skrój w prążki, podsmaż na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzuć też szpinak, odrobinę czosnku, paprykę, bakłażana oraz pomidora.
  5. Dodaj odrobinę jogurtu naturalnego i serka wiejskiego, wszystko podduś razem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Farsz wyłóż na naleśniki i zawijaj jak krokiety.
  7. Smacznego!!!

 

7.

PRZEPIS NA RYŻ BASMATI Z FILETEM Z KURCZAKA NADZIEWANYM SZPINAKIEM

Składniki:

  • 50g ryżu basmati
  • 150g filetu z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • łyżka serka wiejskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 garście szpinaku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ryż basmati gotuj na średnim ogniu przez 15min.
  2. Filety z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie plastry i posyp z jednej strony przyprawami.
  3. Szpinak podsmaż na patelni na łyżce oliwy, dodaj czosnek.
  4. Do szpinaku dodaj ryż, serek wiejski i jogurt naturalny. Smaż wszystko razem bez przykrycia.
  5. Powstałą masę nakładaj na płaty kurczaka i zawijaj jak roladki, spinaj wykałaczkami.
  6. Posmaruj kurczaka białkiem i obtocz w sezamie.
  7. Smaż na małym ogniu do zrumienienia.
  8. Smacznego!

 

8.

Prestiż na talerzu

PRZEPIS NA RYŻ BASMATI Z KURCZAKIEM

Składniki:

  • 100g kurczaka
  • torebeczka ryżu basmati
  • ząbek czosnku
  • przyprawy
  • sezam
  • 4 pomidorki koktailowe
  • dwie łyżki serka wiejskiego

Przygotowanie:

  1. Ryż basmati gotuj przez 15min na średnim ogniu.
  2. Kurczaka posyp ulubionymi przyprawami i wstaw do lodówki na 5min
  3. Obsmaż kurczaka na oliwie razem z sezamem i czosnkiem. Dodaj ugotowany ryż i wymieszaj wszystko.
  4. Dodaj serka wiejskiego i dwa pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  5. Gotowe!

9. 

IMG_20160512_164854

PRZEPIS NA OMLET Z PIEKARNIKA

Jest to przepis na dwie porcje…na prawdę wychodzi duuużo jedzenia więc jeśli dla jednej osoby to radzę zmniejszyć o połowę ilość składników lub nawet o więcej :-p

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 80ml jogurtu naturalnego lub mleka

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystko mikserem do uzyskania gładkiej masy i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160stopni na 25min-30min.
  3. Smacznego ^^

 

10. 

dav

PRZEPIS NA PLACUSZKI OTRĘBOWE

Składniki:

  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka twarogu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie rozmieszaj ze sobą i wylej na rozgrzaną patelnię.
  2. Smaż na oleju omega3 z jednej i z drugiej strony.
  3. Smacznego! :-D

 

11.

wpid-wp-1471670807595.jpg

PRZEPIS NA KURCZAKA Z MOZZARELLĄ

Składniki:

-dwie małe kuleczki mozzarelli (chodzi o te mini)

- połowa fileta z kurczaka

- przyprawy: czerwona słodka papryka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, oliwę oraz dip z granatu

- potrzebne będą 4 wykałaczki

Przygotowanie:

1.  Naciąć mięso tak by powstała kieszonka.

2. Umieścić w kieszonce kuleczki mozzarelli i zamknąć szczelinie wykałaczkami

3. Obtoczyć kurczaka w mieszance przypraw wymienionych wyżej. Najlepiej zostawić w marynacie z 30min lecz nie jest to konieczne

4. Smażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym ok 5min z obu stron na małym ogniu. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15min. W zależności od tego jak grube są ścianki otaczające mozzarelle tak długo trwa pieczenie kurczaka. Nie może być oczywiście surowy więc możecie co jakiś czas nakłuwać mięso: jeśli wykałaczka wychodzi gładko z kurczaka znaczy to że jest gotowy, jeśli czujecie opór oznacza to że jeszcze powinien w piekarniku posiedzieć :-D

 

12.

wpid-wp-1473851588609.jpg

PRZEPIS NA MAKARON SOJOWY ZE SZPINAKIEM

Składniki:
-makaron sojowy (szklanka objętości)
-szpinak (im więcej tym lepiej  )
-kurczak 150g
-twaróg półtłusty/ mozzarella jeśli chcecie zaszaleć
-ulubione przyprawy do kurczaka
-oliwa
-czosnek

Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić w paski i obtoczyć w wybranych ziołach. Smażyć na patelni na oliwie
2. Szpinak podsmażyć na odrobinie oliwy wraz z czosnkiem.
3. Wymieszać kurczaka ze szpinakiem i dodać gotowy makaron sojowy.
4. Na sam koniec dodać twaróg lub mozzarelle.
Smacznego!!!

       13.

img_20160925_220422

PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII Z MARCHEWKĄ

Składniki:

-połowa średniej cukinii
-mała marchewka
-mąka razowa
-twaróg, mleko lub jogurt naturalny
-dwa jajka
-odrobina soli

Przygotowanie:

1. Marchewkę obrać i zetrzeć na średnich oczkach, cukinii nie obierać, dobrze umyć i również zetrzeć na średnich oczkach.
2. Do mieszanki dodać sól, jajka, mąkę. Dokładnie mieszamy.
3. Następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny albo twaróg. W zależności od tego co dodasz musisz odpowiednio zagęścić masę mąką gdy dodasz mleko lub jogurt naturalny   lub dodać mniej mąki gdy wybierzesz twaróg. Jest to jedynie kwestia konsystencji, która musi być w miarę zwięzła.
4. Smaż na oleju kokosowym ok 3min na jedną stronę na średnim ogniu.
5. Delektuj się smakiem!!! :-D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>